Cetatea Medievală din Cheud

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cetatea s-a ridicat pe Dealul Cetății – loc care asigură vizibilitate spre drumul dinspre Baia Mare și Jibou, la aproximativ 2,5 km de satul Cheud.

Fortificația era prevăzută cu șanțuri de apărare și valuri de pământ cu paliade (element de fortificație, folosit în amenajările defensive mai vechi, alcătuit din pari groși și lungi bătuți în pământ, legați între ei cu scânduri, frânghii etc. și având între spații împletituri de nuiele, mărăcini, sârmă ghimpată).

Se pare că aici a existat o fortificație încă din secolul VIII, distrusă după invazia tătarilor din secolul XIII, iar refacerea ei s-a realizat la îndemnul papalității și cu sprijin din partea ordinelor benedictin, franciscan și cistercian, stabilite în interiorul arcului carpatic. Astfel, a fost reconstruită Cetatea Aranyas – denumire maghiară care înseamnă auriu, și este asociată cu felul în care razele soarelui cădeau pe zidurile cetății, oferindu-i acea culoare. Cetarea Cheud a avut pe parcursul timpului mai multe roluri - militar, economic, politic, în unele cazuri chiar și juridic și punct vamal. Prin apropiere trecea o arteră a drumului sării, o parte era transportată pe Someș, cu nave mici, numite curb, spre portul din Jibou, unde erau încărcate în căruțe și transportate pe uscat spre Poarta Meseșeană, iar cealaltă parte era trimisă pe apă, spre Baia Mare – Satu Mare și mai departe spre Europa. Probabil din motive de apărare, a fost amenajată o cameră a sării, menționată prima dată în anul 1397.

45 km nord-est de Zalău, 36 km de Cehu Silvaniei și 46 km sud-vest de Baia Mare, în satul Cheud, comuna Năpradea, județul Sălaj

Căi de acces: Zalău - Jibou - Năpradea - Cheud DN1H/DJ108E, distanta 43 km, timp 50 min

Sursa: http://www.cazarelapensiune.ro/

Citit 8640 ori

Articole înrudite