Limba

 

TRASEUL LA CIREŞI - SAU POIANA VÂNĂTORILOR

TRASEU PUNCT ALBASTRU ÎMPREUNĂ CU MARCAJELE PUNCT GALBEN SI CRUCE ROŞIE LUNGIME: 3-4 KM DURATA: 1 1/2 - 2 1/2 ORE

Traseul începe la intrarea în BRĂDET acum amenajat ca loc de recreere al copiilor. Ne angajăm în urcuş pe drumul pietonal. Parcurgem BRĂDETUL printre alei, poduri, podeţe, locuri de joacă pentru copii şi după 20 de minute drumul ne scoate la şosea. Ne angajăm cu atenţie pe partea dreaptă. În dreapta se deschide piesajul spre valea Morii unde au început să apară case. Spre stânga o poiană largă ne permite să aruncăm privirea spre valea Zalăului unde apar ultimele case si peste creasta se întrevede un şes, este Masa Craiului. În faţă şi spre dreapta se înalţă culmea principală a Munţilor Meseş. De la stânga spre dreapta observăm vârfurile Măgura Stânii 716 m (cu două relee), cota 705 m (cu o antenă) apoi mai mici Mezeşul 599 m şi Mănăstirea 625m şi în dreapta măreţ Osoiu mic (868 m) şi Osoiu Mare (874m) (Pe harta Obârşia). Urmând şoseaua după alte 20 de minute ajungem la despărţirea marcajelor. Pe drumul spre Cabana (MESEŞ) la stânga vor pleca traseele CRUCE ROŞIE pentru CARIERA STÂNA şi PUNCT GALBEN pentru Izvorul Salamandrelor. Noi urmăm şoseaua şi după 300 m ajungem la un drum spre dreapta marcat de o săgeată indicatoare unde continuăm traseul nostru. În faţa ochilor se deschide Obârşia VALEA MORII presărată cu poieni mari, cu zone de pomi fructiferi de unde îi vine şi numele circuitului "LA CIREŞI". Ne angajăm, urmând marcajul în coborâre pe alternanţe de pădure cu poieni, unde putem remarca forme de relief cunoscute celor care vreau să facă turism, coborâşuri abrupte, mlaştini, traversări de vai, creste în coborâre, urcuşuri abrupte şi poieni, poieni pe stânga şi pe dreapta, adevărate oaze de lumină pentru făcut pauze, jocul cu mingea, luat masă, de plajă, de ieşit la iarbă verde. După 11/2 h de la plecare ne angajăm într-o poiană mare unde la intrare, săgeata, ne arată spre dreapta. în poiană trebuie să fim atenţi marcajele sunt pe liziera din stânga. Trecem valea şi ne anganjăm prin poiană la un urcuş abrupt cu marcaje puţine şi ieşim pe o păşune unde nu mai avem marcaje deloc. O traversăm şi la liziera nordică a poienii vom regăsi marcajul care pe un drum mare ne scoate spre dreapta printre case şi livezi la punctul unde am părăsit şoseaua. Urmând şoseaua şi marcajul de data aceasta pe partea stângă în sensul deplasării până la ieşirea din Brădet. Au trecut 2 ore de la plecarea noastră, aşa cum nici nu ne-am dat seama.

 

 

PUNCT ROŞU CIRCUITUL COTA 705

LUNGIME: 4-5 KM DURATA: 2- 2 1/2

Panoul de marcaj este montat la intrarea în pădure lângă o barieră care interzice accesul cu maşina.
Suntem la altitudinea de 605 m. Pe un drum lat, confortabil urcăm uşor şi după 100 m intrăm pe creastă. Aici ni se alătură traseul bandă albastră care va merge până la Vf Osoiu (874 m) - Măg Priei (997 m) şi Vânători. Parcurgem cam încă 100 m pe drumul roman şi traseul nostru urmează drumul forestier spre dreapta în coborâre uşoară. Spre stânga ne părăseşte traseul bandă albastră şi bucla de întoarcere a traseului nostru. Urmăm drumul forestier în coborârea, în dreapta se profilează văi adânci, caracteristice şistului cristalin pe care ne aflăm, acestea sunt de fapt izvorul şi afluenţii văii Morii. în dreapta pe măsură ce înaintăm se profilează tot mai înaltă creasta MESEŞULUI care urcă la cota 705, de fapt urmează valul de apărare al Imperiului Roman spre partea de NV. În stânga noastră trăiau dacii liberi numiţi de romani barbari, iar în dreapta, dincolo de creastă se întindea Imperiul Roman. Parcurgem văi succesive, trecem pe lângă un izvor frumos care se cere amenajat şi cu un loc de popas, trecem peste o creastă în coborâre şi prin poieni de-a lungul drumului. Plimbarea este relaxantă şi după 1 1 h de la plecare cotim la stânga pe o creastă ascendentă. în urcare uşoară după 200 m reîntâlnim banda albastră care coboară de pe creastă din stânga şi urmează fidel valul de apărare (spre dreapta) spre OSOIU. Observăm cât de evident este în această zonă, valul de apărare ridicat spre partea Imperiului Roman şi şanţul care era adânc de 4 m în partea barbariei. Pe alocuri, în părţile mai înalte erau ridicate turnuri de apărare din piatră în care trăiau cu schimbul 8 soldaţi. În porţiunea de la TIHĂU şi până la Bologa au fost descoperite până acum peste 30 asemenea turnuri. Noi urmăm punctul roşu înainte şi spre stânga care pe drumuri facile, peste izvoare ne apropie de şoseaua spre Bucuimi care se întrevede în dreapta noastră după aproximativ 1 km. Drumul devine din ce în ce mai puternic şi după 1 km ne scoate la marcajul bandă albastră apoi la locul de unde am plecat.

 

 

TRASEUL IZVORUL SALAMANDRELOR MARCAJ: PUNCT GALBEN

Traseul începe în Brădet. Descrierea primei părţi o găsiţi la traseul LA CIREŞI cu are este comun. De la despărţirea traseelor urmăm drumul spre Cabana Meseş şi după 800 m o săgeată ne indică să luăm drumul spre stânga. Pe drumul forestier punct galben, este un drum de coastă dezolant, trecând printr-o zonă de tăiere cruntă şi după 2 km ajungem la o vale adâncă. O curbă bruscă la stânga ne duce pe un urcuş lin spre creasta următoare. De aici pădurea redevine acea oaza de linişte. În dreapta se întrevede creasta principală. în stânga am trecut o serie de văi care sunt afluenţii Zalăului. Acum creasta spre care urcăm este cumpăna apelor pe versantul nordic dintre Văile Zalău şi Valea Ortelec. După alţi 500-600 m o săgeată ne indică să părăsim drumul forestier şi să o luăm pe un drumeag de care în 600 m ne duce la un izvor frumos care se cere amenajat. Aici pe vremuri erau sute de salamandre. Acum probabil tăierile, microclimatul sau omul le-au alungat. Mai sunt doar câteva. După un popas binevenit, reluăm urcuşul pe lângă o tăietură crescută deja şi după 600 m atingem creasta pe care găsim marcajul banda roşie spre stânga la Castrul de la Porolissum (1 oră). Noi urmăm creasta spre dreapta împreună cu banda roşie, şi după 1 km după ce am urcat un vârf ajungem în şaua Stânii, loc marcat cu săgeţi care ne spun că până la Zalău mai avem o oră şi ceva. Coborâm abrupt pe drumuri săpate adânc în sol şi după 300 m vedem Cabana Meseş, de fapt o cabană mare de piatră construită la iniţiativa şi cu contribuţia învăţătorilor din Sălaj, de aceea corect ar fi să se numească Cabana Învăţătorului. Dar tradiţia şi obiceiul local au păstrat denumirea de Cabana Meseş, Cabana Pionierilor sau Tabere. Coborâm pe drumul forestier 1.3 km şi ajungem la şosea şi de aici spre dreapta după 1 km la punctul de plecare al marcajului.

 

evenimente

« Decembrie 2023 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 • Adrese Utile
  Primăria Municipiului Zalău
  Piata Iuliu Maniu Nr. 3 , Tel: 0260 610 550 ; Fax: 0260 610 550
  Email: primaria@zalausj.ro , Web: www.zalausj.ro
  Spitalul Județean Sălaj
  str. Simion Barnutiu nr.67, Tel.0260 616920
  Poliția Municipiului Zalău
  str. Tudor Vladimirescu nr.14, Tel. 0260 661285, http://sj.politiaromana.ro
  Citeşte mai mult

Curs Valutar

EUR: Euro 4.9726 Lei
USD: Dolar SUA 4.5313 Lei
GBP: Lira sterlina 5.7463 Lei
actualizat: 29/11/2023


www.inforegio.ro
 

Investim în viitorul tău ! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

© UAT Municipiul ZALAU