Complexul Cultural Șincai - Coposu din Bobota

Inaugurat pe data de 22 noiembrie 1998, Centrul Cultural Șincai – Coposu din localitatea Bobota întrunește atât imaginea unui muzeu închinat celor două personalități politico-istorice, cât și moștenirea lăsată de aceștia locuitorilor comunei.

Muzeul se compune din mai multe încăperi, fiecare fiind dedicată uneia dintre personalități. O primă încăpere se desprinde puțin din tiparurile unei expoziții memorialistice închinate celor două personalități, prezentând imaginea caracteristică a “tindei” țărănești, reamenajată cu foarte multă precizie pentru a reliefa în cele mai bune condiții aspectul etnofolcloric al zonei.

Sala “Gheorghe Șincai” cuprinde o multitudine de informații legat de viața și opera ilustrului “om al Școlii Ardelene”. Înfințarea școlii din Bobota se datorează acestuia, el fiind de altfel întemeietorul celor 300 de școli transilvane. Opera vastă “Hronica românilor și a mai multor neamuri” completează activitatea șincaină, totodată el fiind cel ce a tradus și elaborat manualele fundamentale: Abecedarul, Gramatica, Aritmetica și Catehismul, în scopul asimilării acestora de către elevi într-un mod cât mai facil.

Materialele expuse în sala “Corneliu Coposu” aduc informații începând cu copilăria și terminând cu ultimele clipe ale omului politic. Un arbore genealogic reflectă originile acestuia din zona someșană a Chioarului, din oameni de vază ale căror destine i-au adus pe unii dintre ei la Bobota.

Aici sunt cuprinse evenimente din perioada studiilor, implicațiile acestuia în cadrul PNȚCD, apoi “începutul sfârșitului”, prin încarcerarea sa alături de alți oameni politici și de cultură români, în închisorile comuniste. O hartă a României oferă imaginea “periplului” lui Corneliu Coposu prin majoritatea închisorilor și “centrelor de reeducare” comuniste.

 

Luni - Vineri : 08:00 - 16:00
Preț: gratuit
STR. PRINCIPALĂ Nr. 92, Loc. BOBOTA, Jud. SĂLAJ
Tel: 0260 652 485

 

Căi de acces: Zalău - Bobota (DN1F/E81), distanța 37 km, timp 38 min

Sursa: Ciprian Mihut, 18 Februarie 2009, Magazin Salajean

Articole înrudite

Mai multe din această categorie: