Imprimă această pagină

Clădirea Transilvania

 

Construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Clădirea Transilvania este un exemplu de construcţie în stil eclectic. Numele îi vine de la un restaurant care a funcționat la parterul clădirii.

Elementul cel mai important îl reprezintă fosta sală de bal și teatru de la etajul corpului B, decorată cu o impresionantă pictură murală în stil secesiune de aproximativ 300m2.

Clădirea Transilvania face parte din ansamblul Pieţei Iuliu Maniu și formează împreună cu clădirile Primăriei, Colegiului Naţional Silvania, Direcţiei Judeţene de Cultură, Grupul Statuar Wesselenyi, Fântâna cu Amorași un ansamblu personalizat expresiv şi specific unui oraș transilvănean.

Clădirea Transilvania este un monument nominalizat în Lista Monumentelor Istorice 2010, poziţia 330, are codul SJ-II-m-B-04992, și este datată 1895. În ultimii ani, asupra clădirii s-a intervenit cu mai multe lucrări de reabilitare, acestea fiind abordate gradual, în mai multe etape, și din mai multe surse de finanțare (buget local, buget național, Fondul European pentru Dezvoltare Regională). Construcția sa a început la mijlocul sec. al XIX-lea, pe baza fotografiilor existente putem afirma că întregul complex era finalizat în anul 1901. Este o clădirea pentru construcţia căreia arhitecţii au adoptat soluţii simple şi funcţionale, decoraţiuni medievale îmbinate cu elemente arhitecturale, inovatoare la acea vreme.

 

Zalau Piaţa Iuliu Maniu, nr. 4-6, Sălaj

 

Articole înrudite