Articole filtrate după dată: Sâmbătă, 15 Iulie 2023

În căutare de noi aventuri pe meleaguri din Țara Silvaniei, am ales comuna Vârșolț, unde, pe lângă o tradiție veche a vinului, se practică pescuitul sportiv, pe cel mai întins lac de acumulare din județ. Itinerariul pe care vi-l propunem este menit să vă surprindă plăcut toate cele cinci simțuri. Urmează locuri unde se mai păstrează tradiția populară și unde s-a înfiripat o nouă practică, cea a cultivării lavandei, plantă de leac și frumusețe. Aici este vorba despre comuna Meseșenii de Jos.

Pornim, ca de obicei, din Zalău și prima oprire o vom face în localitatea Vârșolț, la Biserica Reformată care a fost ridicată pe locul unei foste capele franciscane. Edificiul a fost construit treptat, în secolele XVIII-XIX.

Al doilea obiectiv aflat pe lista noastră este Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Vârșolț. Clădirea a fost construită în anul 1840, cu destinația de biserică greco-catolică, urmând ca, în anul 1987, să devină biserică ortodoxă.

Popasul următor va fi la Stația de Tratare Vârșolț, unde doamna Simona Rad ne va explica și arăta cum funcționează sistemul care alimentează cu apă potabilă o mare parte din populația județului. Apoi, însoțiți de domnul profesor Mirel Matyas și doamna Veronica Ispas, vom admira spectaculoasa floră și faună care s-a dezvoltat pe suprafața și în jurul Lacului Vârșolț.

Monumentul lui Nicolae Titulescu, din localitatea Crasna, merită o oprire și amintire a ceea ce a fost marele diplomat, economist, prestigioasă figură a vieții politice interne și externe, din prima jumătate a secolului XX și cetățean de onoare al comunei Crasna. Amplasat în anul 1935, monumentul a fost ridicat în memoria discursului lui Nicolae Titulescu, de la Geneva, în fața Ligii Națiunilor.

În Meseșenii de Sus vom vizita Casa „Culii”, unde vom avea ghid pe doamna profesoară Floare Țurcaș, președinte al Asociației „Fiii satului Meseșenii de Sus”. Casa tradițională cu pereții din pământ bătut are o tindă mică din care se intră în cameră, unde se află un cuptor zidit, lângă care puteau dormi copiii.

Ultimul popas îl vom face la Fetindia, la „Coșul cu Lavandă” a familiei Dîrjan, care cultivă lavandă și alte plante de sănătate, precum și pomi fructiferi, din care prepară produse alimentare și cosmetice. Aici, vom avea parte de un prânjun delicios cu aromă de lavandă, ateliere pentru cei mici și cei mari, dar și o plimbare cu tractorul și remorca.

Recomandăm încălțăminte adecvată drumețiilor, având în vedere parcurgerea pe jos, spre unele dintre obiectivele acestui traseu.

Această acțiune este organizată de Primăria municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care ne propunem promovarea municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ. Colaboratorii acestei acțiuni sunt blogul „Hoinar prin Sălaj”, Compania de apă Someș S.A. Sucursala Zalău și Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Sălaj.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 27 lei, prânjun de 45 lei/adult și 20 lei/copil, iar taxa pentru ateliere și plimbarea cu tractorul și remorca, în valoare de 30 lei/persoană. Excursia va fi organizată pentru un grup de 30 de persoane. Vă așteptăm să vă înscrieți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, de luni până vineri, între orele 9 – 17, până în 13 iulie 2023.

Program:

ora 09:00 – Plecare din Zalău

ora 09:30 – Biserica Reformată, localitatea Vârșolț

ora 10:00 – Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, localitatea Vârșolț

ora 10:30 – Stația de Tratare Vârșolț și Lacul Vârșolț

ora 11:40 – Monumentul lui Nicolae Titulescu, localitatea Crasna

ora 12:00 – Casa Muzeu a Culii, localitatea Meseșenii de Sus

ora 12:45 – „Coșul cu Lavandă” din Fetindia, producător local – prânjun, ateliere, plimbare cu tractorul și remorca

ora 17:00 – Întoarcere în Zalău.

Publicat în evenimente

Curtea Artiștilor

Ora 21:00

Preț bilet: 40 Lei

Publicat în evenimente

15 iulie ora 18.00 - 16 iulie ora 05:00.

DJ AYA, DJ Dark, DJ Sava si mulți alții, vor da tonul atmosferei incendiare întrunind condițiile unei experiențe inedite.

Biletele: www.iabilet.ro

Publicat în evenimente