Muzeul de Artă "Ioan Sima" Zalău

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Clădirea ce adăposteşte în prezent secția de artă a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău a fost construită în anul 1910, fiind proprietatea familiei Roth până în 1930; din 1930 devine sediul Băncii Naționale, care o cumpără de la foștii proprietari. Din anul 1981, aici începe să funcționeze Galeria de Artă ”Ioan Sima”, numită astfel după numele artistului plastic local care a donat o mare parte din lucrările sale, precum și obiecte personale, Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Muzeul a fost inaugurat în 9 iulie 1981, în prezenţa a 400 de invitaţi şi oficialităţi. Doi ani mai târziu, în 1983, spaţiul muzeal al galeriei a fost extins cu încă opt săli, astfel concepute încât să continue organic prima parte a galeriei şi să poată oferi un spaţiu generos, fragmentat, dar totuşi unitar, expozanţilor. Din anul 2009, denumirea de Galeria de Artă “Ioan Sima” va fi înlocuită cu Muzeul de Artă “Ioan Sima”. Pe lângă expoziția permanentă de artă plastică, Muzeul adăpostește o impresionantă colecție de fluturi și organizează diverse expoziții temporare.

Informațiile sînt preluate din albumul "Zalău – locuri de poveste" realizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în 2012, în cadrul unui proiect cultural finanțat de Primăria Municipiului Zalău.

Galeria de Arta Ioan Sima
Marti - Vineri 09:00 - 17:00
Pret: 4 lei pentru adulti, 2 lei pentru pensionari si 1 leu pentru copii sau grupuri organizate de elevi si studenti
Str. Unirii Nr. 9, 450042, Zalau, Jud. Salaj

Citit 8511 ori

Articole înrudite

  • Direcția Județeană pentru Cultură

    Construită în jurul anului 1900 şi a avut funcţie comercială în cea mai mare parte a existenței sale

  • Clădirea Transilvania

    Construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Clădirea Transilvania este un exemplu de construcţie în stil eclectic 

  • Clădirea Consiliului Județean Sălaj

    În anul 1854, Primăria orașului Zalău a alocat 1.200.000 koroane pentru construcția de clădiri publice, printre care și o nouă cazarmă

  • Statuia Wesselényi

    Statuia de bronz a lui Wesselényi Miklós este amplasată pe un soclu placat cu plăci de marmură albă 

  • Fântâna cu îngerași

    Realizată după anul 1854, când administrația orașului a alocat suma de 12 646 K 75 FIL, pentru construirea sa