Fântâna cu îngerași

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

 

Realizată după anul 1854, când administrația orașului a alocat suma de 12 646 K 75 FIL, pentru construirea sa, “fântâna cu îngerași”, așa cum este cunoscută de către locuitorii Municipiului Zalău, este unul dintre reperele importante a generații întregi de zălăuani.

 

De-a lungul anilor, “fântâna cu îngerași” a suferit modificări în ceea ce privește aspectul și locul de amplasare. În trecut fântâna avea aceeași formă rotundă, doar că existența sa se reducea la bazinul străjuit de cei 4 îngerași. Îngerașii erau situați la exterior, pentru că apa putea fi luată doar de la stropitorile pe care ei le țineau în mâini. La baza postamentelor, pe care se află poziționați îngerașii, chiar în zona situată sub stropitoare, exista un bazin de mici dimensiuni, ce prelua apa, și o direcționa spre bazinul mare, colector. Aceste bazine, de mici dimensiuni, situate la baza fiecărui îngeraș serveau și ca spațiu în care se așeza găleata sau alt recipient cu care se venea după apă.

 

Astăzi, pentru a avea acces la fântână se coboară sub nivelul străzii, printr-o deschidere situată în fața Clădirii Transilvania, într-un spațiu rotund, încadrat de cei 4 îngerași. Baza acestui spațiu este acoperită cu bucăți de gresie. Spațiul rotund este încercuit de un bazin colector, placat cu bucăți mici de gresie, tăiat de un intrând.

 

Informațiile sînt preluate din albumul "Zalău – locuri de poveste", realizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în 2012, în cadrul unui proiect cultural finanțat de Primăria Municipiului Zalău.

Citit 10045 ori

Articole înrudite