Clădirea Primăriei Municipiului Zalău

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Clădirea Primăriei Municipiului Zalău a fost construită în perioada 1872 – 1889, cel mai probabil după planul arhitectului clujean Debreczeni Balasz. Destinația inițială a clădirii a fost tot de palat administrativ, adăpostind Prefectura, Tribunalul, Judecătoria şi Procuratura judeţului Sălaj. Construcţia, proiectată în stil neobaroc, are un plan trapezoidal, cu o curte interioară având trei accese din exterior. Cel mai important element al clădirii îl reprezintă candelabrul de 1.450 de kilograme, vechi de peste 100 de ani, din Sala de evenimente ”Avram Iancu”.

Imobilul care adăposteşte astăzi Consiliul Local şi Primăria Municipiului Zalău a fost finalizat în anul 1889 şi adăpostea în acea vreme Prefectura, Tribunalul, Judecătoria şi Procuratura judeţului Sălaj.

Clădirea primariei este un monument nominalizat în Lista Monumentelor Istorice 2010, poziţia 329, cu codul SJ-II-m-B-04991.

Construcţia, proiectată în stil neobaroc, are un plan trapezoidal, cu o curte interioară cu trei accese din exterior. Curtea interioară prezintă la nivelul etajului, pe două laturi, un balcon executat din lemn, susţinut de console din fontă. Din acelaşi material a fost executată şi balustrada.

Faţada principala (frontonul) este ornamentată în stil neobaroc şi are un acces de tip „portal”, străjuit de două felinare executate din fier forjat şi de două console, în formă de spirală. Acestea susţin balconul de la etaj, a cărui balustradă este executată, de asemenea, din fier forjat.

 

Zalău, Piața Iuliu Maniu 3, Sălaj

 

Citit 12450 ori

Articole înrudite

  • Direcția Județeană pentru Cultură

    Construită în jurul anului 1900 şi a avut funcţie comercială în cea mai mare parte a existenței sale

  • Clădirea Transilvania

    Construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Clădirea Transilvania este un exemplu de construcţie în stil eclectic 

  • Clădirea Consiliului Județean Sălaj

    În anul 1854, Primăria orașului Zalău a alocat 1.200.000 koroane pentru construcția de clădiri publice, printre care și o nouă cazarmă

  • Statuia Wesselényi

    Statuia de bronz a lui Wesselényi Miklós este amplasată pe un soclu placat cu plăci de marmură albă 

  • Fântâna cu îngerași

    Realizată după anul 1854, când administrația orașului a alocat suma de 12 646 K 75 FIL, pentru construirea sa

Mai multe din această categorie: « Muzeul de Artă "Ioan Sima" Zalău